Van jungle tot tropisch eiland - Reisverslag uit Antananarivo, Madagascar van Loes en Robin - WaarBenJij.nu Van jungle tot tropisch eiland - Reisverslag uit Antananarivo, Madagascar van Loes en Robin - WaarBenJij.nu

Van jungle tot tropisch eiland

Door: Loes en Robin

Blijf op de hoogte en volg Loes en Robin

18 Juli 2012 | Madagascar, Antananarivo

Onze reis door Madagascar zit er weer bijna op. Tijd voor een update van onze laatste avonturen vanuit een vaag internetshopje met tergend trage verbinding. Foto’s zullen om die reden dan ook pas in Nederland worden toegevoegd.

Vanuit guesthouse van Madalief vervolgden we onze weg naar Andasibe, fameus om zijn nationale park met grootste en luidruchtigste aller lemuren, de Indri. Deze hebben we ook mogen bewonderen. Dit was tevens een goede opmaat voor onze vijfdaagse trekking door het nog relatief onontdekte achterland van Madagascar. We startten uiteindelijk minder goed: tijdens de autorit van Andasibe naar Tamatave gooide Loes er alles uit en dat de hele dag lang. En om het compleet te maken volgde Robin trouw en wisselden we onze wc-bezoekjes af. Niet handig wanneer de wekker de volgende dag om 5 uur afgaat. Na een kort moment van twijfel hebben we toch besloten te vertrekken, al was de rit met lokale bus wel spannend…

Eenmaal aangekomen bij de rivier werden we geacht in een boot te stappen, die ons op zo’n acht uur varen naar het eerste dorpje zou brengen. Er lagen drie boten. Twee daarvan waren nagenoeg leeg, de andere was overvol met mensen en zakken rijst. Uiteraard konden wij hier wel bijgepropt worden. Een belevenis op zich. We werden warm onthaald door de mensen waarbij we zouden overnachten. Kinderen kwamen nieuwsgierig kijken naar het bezoek en verrasten ons met zang en dans vergezeld door lokale gitarist en band.

Na een goede nachtrust waren we weer redelijk hersteld. Maar goed ook, want de eerste wandeldag had zich aangediend. We vervolgden onze weg via kleine paden kronkelend door groen landschap en langs een rivier. Vaak moesten we onze schoenen uitdoen en op blote voeten naar de overkant waden. We hadden een behoorlijk gevolg met ons mee: Lambert, onze gids, twee dragers en een lokale gids die vooruitsnelde om onze komst voor te bereiden.

Naast de pittige wandelingen in zengende hitte waarbij het uitzicht de moeite waard was, maakten vooral de mensen in de kleine gemeenschappen indruk op ons. Sommige bestonden uit niet meer dan twee houten huisjes. Telkens werden we weer hartelijk verwelkomd en stond er een maaltijd op een houtvuurtje te pruttelen. Erg bijzonder omdat er in hetzelfde dorp kinderen met hongerbuikjes rondliepen. We dachten dat we al heel wat armoe gezien hadden, maar dit was wel erg schrijnend. Blijkbaar heeft een cycloon de oogsten verwoest waardoor er al maanden slechts rijst en kip op het menu staat. Alhoewel voor ons niet. In een dorp kwam Lambert met een eend onder zijn arm vragen aan Robin of hij deze wel zou lusten. En ja hoor, ter plekke werd hij geslacht en klaargemaakt. Twee uur later kon iedereen behalve Loes genieten van verse eend! Na vijf dagen was het tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld, wederom met de boot en lokale bus. Na indrukwekkende tocht ook fijn om weer iets anders te eten dan rijst. Wij hebben de keuze…

Na primitieve omstandigheden wilden we onszelf verwennen met een luxe bungalow aan het strand op een tropisch eiland. Heerlijk om weer een fatsoenlijke warme douche te hebben en onze kleren te laten wassen. Ook hebben we op Ile Sainte Marie onze eerste en enige duik gemaakt. Door het vele plankton in het water, was het zicht niet echt top maar dat werd weer gecompenseerd door de aanwezigheid van bultrugwalvissen. Erg mooi om ze eindelijk in het echt te zien.

Inmiddels zijn we op het vasteland in de hoofdstad en maken we ons op voor de terugvlucht. We kijken terug op een indrukwekkende en veelzijdige reis. Een absolute aanrader voor wie een bijzonder land wil ontdekken vol met hartelijke mensen en beestjes die nergens anders leven.

Tot in Nederland!

Loes en Robin

• 18 Juli 2012 - 14:18

Mam:

Lieve Robin en Loes,

Zo zeg, wat een avontuur weer...en geen vakantie zonder
    lichamelijk ongemak he!!
    Onvoorstelbaar wat jullie allemaal gezien hebben, een
    wereld van verschil.
    Met plezier de site gelezen, maar weer erg blij met jullie
    terugkomst.
    Tot vrijdagmiddag in Brussel.
    Liefs ikke.

• 18 Juli 2012 - 14:22

De Grote Broer:

klinkt allemaal weer heel leuk (ook het vorige verhaal). Als jullie terug zijn zeker de foto's bekijken en wellicht weer een avondje stappen! (waarbij de wc-bezoekjes waarschijnlijk weer afgewisseld worden;-)).

Kasia en Kevin

• 18 Juli 2012 - 16:09

Tante Lia En Jan:

Hoi Robin en Loes
    Wat weer een geweldige belevenissen. We hebben met veel plezier jullie verslag weer gelezen.
    Jammer van de maag-darmstoornissen, maar een kleinigheidje blijf je houden.
    We hopen dat we de foto's ook allemaal te zien krijgen.
    Nu maar weer even genieten van de luxe en dan weer een goede reis toegewenst.
    Jullie hebben maar weer een buitengewone reis gehad.
    Kan ook in het boekje.
    Veel liefs van ons.
    Jan en tante Lia

• 18 Juli 2012 - 16:27

Tante Toos:

Hallo Loes en Robin,

Wat maken jullie weer een prachtige reis!
    Ik heb wederom genoten van jullie verslag.

Ik wil graag jullie foto's eens bekijken.
    Een goede terugreis gewenst.

Tot gauw,
    liefs tante Toos.

• 18 Juli 2012 - 16:50

Pa:

Hallo avonturiers.
    Wat een geweldig verhaal om te lezen.
    Is toch iets anders dan een vakantie die wij gewend zijn.
    Maar zal ook weer blij zijn dat ik jullie vrijdagsmiddag weer zie in Brussel.
    Nog een prettige dag een een goede reis terug.
    Gr. Pa.

• 18 Juli 2012 - 19:30

Grijze, Mario En Mam:

het is wel duidelijk, dat david attenborough is mee gereisd , zeker met het biezondere wereld die madagascar heet , jullie in levende lijve [gezond nu wel] wij voor de buis. een zeer indrukwekkende avontuur en het heeft jullie kijk verrijkt, vooral de kinderen en al wat leeft, geniet nog maar effe, en zijn blij om jullie weer tezien Grijze begroet jullie met 'n jubelaria en bijbehoren, hond kan niet meer wachten [wij ook niet hoor ! kus en happeltjes en lebbers .

• 05 Augustus 2012 - 08:45

Tiny Verstappen -van Heugen Nieuw Zeeland.:

Hoi Loes, jouw verslag van de reis per ongeluk bezichtigd op de google site.
    Wat leuk, je ziet zo wel veel he?.Ja er is meer dan meijel te bekijken in de wereld dat is zeker.
    Doe je best en mischien kom je nog een s bij ons in new zealand terecht,
    Doei van Tante Tiny. je paps oudtse zus.