Belevenissen op Bali - Reisverslag uit Singapore, Singapore van Loes en Robin - WaarBenJij.nu Belevenissen op Bali - Reisverslag uit Singapore, Singapore van Loes en Robin - WaarBenJij.nu

Belevenissen op Bali

Door: Loes en Robin

Blijf op de hoogte en volg Loes en Robin

04 September 2010 | Singapore, Singapore

Hallo allemaal,

Nu de zwemkledij weer zorgvuldig is opgeborgen en het zand en zout uit onze haren is gewassen, hebben we weer tijd om een nieuw bericht te schrijven. We hebben weer een hoop avonturen te delen en deze keer in Indonesie. Nou ja, dat wil zeggen Bali en een klein gedeelte van Lombok.

De afgelopen twee weken waren een aaneenschakeling van spontane acties. Zo besloten we op het vliegveld in Denpasar om een auto te huren in plaats van gebruik te maken van de nogal prijzige taxiservice. Dat hebben we geweten!

Kijk, autorijden kunnen we allebei wel, dat is geen punt. Links rijden en manouvreren tussen maniakken is echter weer een ander verhaal. Naast de vele auto's reden letterlijk honderden scootertjes die al toeterend links en rechts inhaalden. Binnen een half uur hadden we al prijs. Loes moest plotseling hard remmen en daar had het scootertje achter ons niet op gerekend. Dus vol op onze bumper. 'Die was raak', merkte Loes clever op. Daarop antwoordde Robin: 'doorrijden' en daarmee was de zaak afgedaan. Gelukkig bleef het bij deze ene keer...

Na deze enerverende start bereikten we Candidasa aan de bergachtige oostkust van Bali. Hier hebben we optimaal de omgeving verkend. Met de auto over rustige bergweggetjes met schitterende vergezichten over groene rijstvelden en mooie tempels. Dagelijks zagen we mooi aangeklede mensen offers brengen in de tempels of zelfs voor hun huis of winkeltje.

Als tweede uitvalsbasis hadden we Lovina Beach, een strook van kleine dorpen aan de noordkust, uitgekozen. Vanuit hier hebben we de binnenlanden met zijn bergmeren bewonderd. Hier hoorde ook een bezoek aan de warmwaterbronnen bij: heerlijk poedelen in het 28 graden warme natuurlijke bronwater. Daarnaast hadden en we vroeg onze wekker gezet om de zonsopgang vanaf een traditioneel bootje te bekijken terwijl scholen dolfijnen om ons heen zwommen. Daar willen zelfs deze avondmensen wel vroeg hun bed voor uit!

Door de vrijheid die de auto ons gaf, hadden we vantevoren geen accommodaties geregeld. Al wachtend voor een stoplicht loste dit zich vanzelf op. Een van de kerels op zo'n scooter vroeg vlak voor Lovina Beach 'want room?' terwijl hij ons zijn visitekaartje onder Robins neus duwde. Deze was uiteraard direct enthousiast over deze spontane actie. Loes inspecteerde de kamer kritisch en ging vervolgens het onderhandelingsspel in. Iets wat Robin nog verder moet ontwikkelen. Een goede verdeling, want anders waren we allang blut geweest.

Om ons rondje Bali compleet te maken, zijn we via de kustweg naar Ubud afgereisd. Het laatste stukje ging letterlijk over hobbels. Halverwege een drukke berghelling reden we door een kuil en deelde Loes wederom heel droog mee: 'de koppeling doet het niet meer'. Onder luid getoeter vonden we een aantal lokale truckers bereid om ons de berg op te duwen. Een van hen kreeg het zelfs voor elkaar om de auto te repareren. Wat waren wij dankbaar.

Maar goed, terug naar Ubud. Deze artistieke plaats is een verzamelpunt voor kunstenaars van alle ambachten. Denk hierbij aan schrijvers, beeldhouwers, schilders en houtbewerkers. Erg sfeervol en het leuke was dat we ook bij een kunstzinnige familie verbleven in hun kleine homestay. We geven sowieso de voorkeur aan lokale belevenis boven de voordehand liggende toeristische activiteiten.

Inmiddels waren we alweer ruim een week onderweg en was het tijd om de auto in te leveren. Erg inspannend, maar blij dat we zo het eiland verkend hebben. De chauffeur, die ons vervolgens met dezelfde auto naar Padangbai bracht, demonstreerde ons de echte Balinese rijstijl. De auto kon dus toch harder dan 60...In Padangbai ging een langgekoesterde wens van Loes in vervulling namelijk duiken met manta's. Zeer de moeite waard.

Deze kleine en relaxte badplaats was ook ons vertrekpunt voor de ferry naar Lombok, de Gili eilanden om precies te zijn. Een tropisch eiland zoals het bedoeld is. Het mooie van Gili is dat het nog niet zo massaal is waardoor het ware eilandgevoel nog steeds voelbaar is. Voor ons helemaal omdat we in een gastvrij lokale homestay verbleven.

Onze eerste dagen waren goed gevuld met het verkennen van de onderwaterwereld. Wow, wat waren alle vijf de duiken gaaf! Het water was 29 graden, het zicht was meer dan 30 meter en de zee zat vol met kleurrijke vissen en koralen. Zo hebben we rifhaaien, schildpadden en een kudde grote papegaaivissen gezien. Robin heeft zelf(s) nog een octopus gespot. Na deze intensieve dagen vol nieuwe indrukken hebben we al fietsend het autoloze eiland rondgereden. Sommige stukken moesten we met de fiets aan de hand door los zand ploeteren. In tegenstelling tot Bali is de bevolking op Lombok inclusief Gili grotendeels islamitisch. Momenteel vasten moslims gedurende de ramadan. Hier hebben we nog weinig van gemerkt, behalve dan dat de jeugd een flinke joint opstak zodra de zonsondergang had ingezet.

Na deze heerlijke dagen zon, zee, strand, verse vis en sereniteit verkeerden we in shock toen we in Kuta op Bali belandden. Dit zou volgens de gidsen de toeristische hotspot moeten zijn maar voor ons voelde dit behoorlijk Kuta (maar dan zonder a op het einde) na onze ervaring op de Gili's. We werden niet met rust gelaten door de irritante verkopers die enkel uit zijn op het geld van de toeristen.

Momenteel hebben we afscheid genomen van Indonesie en verblijven we in de Maleise wijk in Singapore. Hier wordt de ramadan aangenamer gemaakt met een heftig verlichte megabazaar die zorgt voor een gekrioel van mensen en scala aan activiteiten na zonsondergang. Op deze manier kunnen we alvast een beetje wennen. Over een paar dagen vertrekken we namelijk naar Kota Kinabalu in Maleis Borneo. Zoals jullie van ons gewend zijn, hebben we geen uitgewerkt schema maar in ieder geval staat het suikerfeest, bezoekje aan de orang oetans en een aantal duiken op het verlanglijstje. Wordt vervolgd!

Tot het volgende bericht!

Loes en Robin (inmiddels behoorlijk verkleurd in bruin en rood, jullie mogen raden wie welke kleur heeft gekregen:-))

• 04 September 2010 - 15:27

Tante Toos:

Hoi Loes en Robin,
    Ik kan maar niet bedenken wie nu bruin en wie rood is geworden!
    Het verslag is weer genieten zoals altijd.
    Dat duiken lijkt me helemaal geweldig.
    Ik wens jullie nog vele mooie ervaringen.
    Liefs tante Toos.

• 04 September 2010 - 16:42

Jurgen:

Weer een genot om te lezen. Mijn gok is dat Loes rood is geworden en Robin bruin, maar zeker ben ik er niet van. :P
    Nog veel plezier !

• 04 September 2010 - 17:10

Pa En Ma:

Zo, ben er eens goed voor gaan zitten, dat met de auto is een minpuntje! Maar wat maken jullie toch een avonturen mee, erg afwisselend. En op het eind van deze maand alletwee bruin. Liefs van ons.

• 04 September 2010 - 17:46

Esther:

Hey, Kota Kinabalu staat ook op ons lijstje, benieuwd hoe jullie dat vinden. Wij vemaken ons nu in Spanje, Marbella. Hebben nog wat steden in omgeving bezocht en relaxen nu nog 3 dagen bij zus van Alain, mooi huis met zwembad. Hebben auto en gaan er regelmatig op uit. Lekkere vakantie.
    Liefs Esther

• 04 September 2010 - 19:38

Tante Lia En Jan:

Het ziet er weer helemaal geweldig uit.
    Er komt maar geen eind aan.Nederland is straks wel te klein voor jullie.
    Blijf er maar van genieten. Wij gaan zo een weekje naar Frankrijk. Ook leuk.
    Groetjes van ons uit Halsteren.
    Tante Lia en Jan.

• 05 September 2010 - 07:41

Maris:

Gili's zijn echt relaxed, hè! Toen ik daar was, was ik bijna te lui om het eiland rond te fietsen terwijl het echt klein is maar stonden zooooo in de relaxmodus ;-)
    de oerangoetangs zullen vast je hart stelen! Veel plezier nog.
    Ik ga mijn laatste week voor verlof in..
    Groet, maris

• 05 September 2010 - 08:48

M En M En Sep:

die elegante manta's ,en jullie gelukkige gezichten ,en die prachtige foto;s! dat is echt genieten thuis,wij reizen echt 'n beetje mee,tijd gaat snel hé.geniet nog maar lekker liefs en lebber

• 05 September 2010 - 12:51

Papi:

Hola. Weer flink wat meegemaakt lees ik , maar Robin, je kapsel ziet er weer goed uit zoals ik van je gewend ben. Mooi ongeluk meegemaakt waardoor ik in een flashback raak :D Dat duiken klinkt enorm mooi allemaal dus super dat jullie dit zo meemaken.
    succes verder maar dat zal geen probleem zijn.

Adios

• 06 September 2010 - 08:14

Mark:

Hey Luitjes

Ik zeg Tobin rood en Loes bruin :P

Deze keer extra respect haha, weer één bumperklever minder haha. Ik ben benieuwd naar het volgende avontuur!

Nog veel reisplezier!

• 06 September 2010 - 13:30

Oma:

Hoi Robin en Loes,

Heb net de foto's allemaal zitten bekijken, geweldig mooi.Nog 3 weken, dan zijn jullie weer thuis!
    veel groeten van Oma

• 07 September 2010 - 11:27

Sara:

Hey Loesje en Robin!

Waw, ziet er geweldig uit daar! Echt super wat jullie allemaal meemaken! Geniet er nog van zou ik zeggen! Dikke kus x Sara en co

• 07 September 2010 - 11:48

Martijn:

Ey Roes en Lobin,

Damn wat ben ik jaloers zeg... wat ziet dat er gaaf uit!

al het duiken/nieuwe indrukken/de verhalen/de foto's geweldig!

have fun daar nog het is voor je het weet weer voor bij.

gluten! Martijn

• 07 September 2010 - 11:50

Maureen :

Berichtje voor Robin: nou het is duidelijk dat jullie heel veel meemaken en heel veel mooie dingen zien! Super! Maar...... eens komt de dag dat je weer thuis bent! Had vanmorgen een gesprek met onze nieuwe baas, en die vroeg mij om bij jou eens na te vragen of je nog zin had om evt. (tijdelijk dan wel) na je reis terug te komen bij de bank. Wil je daar eens tussen het genieten door over nadenken en het mij laten weten? Heel veel genieten nog, en..... wellicht tot ziens! Doei Maureen

• 09 September 2010 - 08:54

Ome Stephan:

Wat een avonturen... Leuk om staks aan de kleinkinderen te vertellen ;-) Tot over 3 weken, dan praten we wel even bij over het wel en wee bij ABNAMRO. Geniet ervan!!!!!

• 20 September 2010 - 17:29

Geertje:

Jeetje!
    Wat een prachtige foto's en wat een avonturen hebben jullie (mee)gemaakt zeg! Ik word steeds jaloerzer, nu ik hier in dit (regenachtige) Nederland hard zit te ploeteren voor school. Nog heel veel plezier de laatste weken!